אקוודור מול וירוס הקורונה

ב-29 בפברואר התגלה המקרה הראשון של Covid-19 באקוודור, המקרה 0, אם תרצו. זה היה אדם ששב מספר ימים קודם לכן ממדריד. בן למשפחה ממעמד סוציו אקונומי לא גבוה שהתכנסה לחגוג יחד איתו. מבין 24 מתכנסים 10 נמצאו חולים כאשר נבדקו בהמשך לכך ווירוס הקורונה יצא לדרך.

היום אקוודור, מדינה לא גדולה עם פחות מ-20 מיליון איש, מובילה את טבלת מדינות אמריקה הלטינית במספר חולים לגודל אוכלוסיה. נכון להבוקר, ה-10 באפריל, יש בה יותר מ-7,000 חולים ידועים, שיותר מ-2,000 מהם התווספו ביממה האחרונה לבדה. הגרפים שלה מזנקים אל על בזמן שבו במדינות אירופה הם מתמתנים ומתחילים לרדת סוף סוף.חיוני לבחון את הרקע והפרטים כדי להבין מדוע נפגעה אקוודור כה קשה מהתפרצות וירוס הקורונה.

מה המצב כרגע?

אקוודור מול וירוס הקורונה

הגב' נוראלמה אנבלה נובואה, היא הממונה על היחסים של אקוודור בישראל (Chargée d´Affaires), שאותה ראיינתי לצורך הגיליון. היא מספרת כי בימים אלה וירוס הקורונה פוגע באקוודור לא רק מבחינת בריאות, חיי אדם וכלכלה כמו בשאר מדינות העולם, אלא גם מבחינת תדמית המדינה. ברשתות חברתיות מופץ מידע שקרי כאילו ההתפרצות נגרמה עקב חוסר אכפתיות של המימשל והיעדר השקעה בהתמודדות. זה שמכיר את הרקע של שני הנשיאים האחרונים, רפאל קוריאה ולנין מורנו, מכיר את ההשקעה האינטנסיבית בשכבות האוכלוסיה. הוא מכיר את הפניית המשאבים לכיוונים חברתיים, כאשר המגבלה אינה של רצון ומאמץ אלא של יכולות. צריך להכיר את הרקע והפרטים כדי להבין מדוע באמת נפגעה אקוודור כה קשה מהתפרצות וירוס הקורונה.


הקליקו לפרטים והזמנת סדנאות לפעילות מול מדינות אמריקה הלטינית


גם שגריר ישראל באקוודור, זאב הראל, מציין את רצינות הפעילות של המימשל שאותו הוא הרואה במקום מושבה של השגרירות בבירה קיטו. סגר מוטל כל יום משתיים בצהריים עד למחרת בבוקר, יש הגבלת יציאה רק לצרכים חיוניים ונסיעה במכונית רק פעם בשבוע. בין האתגרים שאיתם התמודדה השגרירות היו כמה עשרות טיילים ישראליים שמצאו עצמם במדינה עם ההתפרצות. טיפי טיפין הצליחה השגרירות להסדיר את הגעתם לישראל. בין השאר תוך הסתייעות בטיסות חילוץ של שגרירויות אחרות.

מדוע נפגעה אקוודור באופן יחסי חזק יותר משכנותיה?

אקוודור מול וירוס הקורונה

יש לקחת בחשבון היא כי וירוס הקורונה לא יכל לתקוף את אקוודור בזמן גרוע יותר. לאחר שנים של שקיעה כלכלית עקב ירידת מחירי הנפט, שהוא ענף היצוא העיקרי של המדינה והמקור העיקרי של מטבע זר עבורה, והידלדלות רזרוות מטבע החוץ, מתעורר היום צורך דחוף להזמין ממדינות זרות כל מה שנחוץ על מנת להילחם במגיפה, ממכונות הנשמה ועד מטושים, למדינה אין את הכלים לייצר זאת בעצמה, ובעת רכישה בשוקי העולם היא ניצבת בתור יחד עם כולם, כאשר למדינות אחרות יש אמצעי תשלום וקשרים טובים יותר.

הקושי הנוסף הוא בחתך האוכלוסיה שבקרבו התפרצה המגיפה במדינה קטנה זאת. בעוד שבמרבית מדינות העולם הוא החל את דרכו בקרב האוכלוסיה האמידה, האנשים שנסעו למדינות אחרות או פגשו אורחים שהגיעו מהן, ואשר מתאפיינים כמגמה ברמה גבוהה של מודעות, יכולות כלכליות ומרחב אישי, הרי שכאן החלה המגיפה בישוב קטן במחוז גואיאס שסביב העיר הגדולה גיאיאקיל בקרב אנשי המעמד הסוציו אקונומי הנמוך, אנשים שאין להם בדרך כלל רכב פרטי, חיבור לאינטרנט ויכולת לשלם עבור אמבולנס פרטי. הם גם חיים בצפיפות ומתאפיינים ברמת מודעות נמוכה לחדשות ובציות מועט להנחיות המימשל. נכון להיום כ-70% מהחולים במחלה הם ממחוז זה.

אלה הם הרקע והפרטים מדוע נפגעה אקוודור כה קשה מהתפרצות הוירוס. השאר הוא הסטוריה, כמובן.

מה הרקע התרבותי?

עוני אמריקה הלטינית

ברקע הדברים ניצבת תרבות אמריקה הלטינית הנובעת, איך לא, מההיסטוריה שלה. בכלל ההיסטוריה מסבירה תופעות רבות שאנו רואים בהתנהגות של עמים ותרבויות. [מומלץ לקרוא את כדאי להכיר את ההיסטוריה]. מאות שנים של שלטון ספרדי, לפני שלטון האינקה ואחריו שלטון בעלי ההון של הרפובליקה ושל הגנראלים, יצרו תרבות של חוסר משמעת ושל אי ציות, אשר סייעו לעלייתם של ברוני סמים ביבשת וגם של אי ציות להנחיות הבריאות בבוא הזמן.

מקורות בינלאומיים דיווחו בשלב ההתפרצות על מקרים של גופות שלא פונו מהבתים ומשפחות שנאלצו להוציא את מתיהן אל הרחוב על מהת להגן על בריאותן. הגברת נובואה יודעת לספר כי בשלבים הראשונים נתפסו מערכות רבות בלתי מוכנות ולקח זמן עד שהבעיות החלו להיפתר.

היום המימשל נלחם בקורונה מלחמת מאסף במאמצים כבירים. מצב חירום הוכרז ב-11 במרץ, יחד עם הגבלת טיסות בינלאומיות וכניסת זרים למדינה, מתוך המשאבים המצומצמים נרכשו בהמשך 200,000 ערכות בדיקה, אשר ברגע בו הוכנסו לפעילות העלו את יעילות הטיפול באוכלוסיה ואיתה גם את מספר המקרים המדווחים. המתים נקברים בקבורה אישית, לא בקברי אחים, והוכנסו לפעילות מרכזי מידע אלקטרוניים שמאפשרים לתושבים קבלת הנחיות ואיתור קרובי משפחה חולים או מתים.

שר המדע והטכנולוגיה של אקוודור פנה בהקשר זה אל זאב הראל, שגריר ישראל והביע התעניינות באפליקציית "מגן" הישראלית, וזאת הועברה אליו עם קוד פתוח, על מנת שהרשויות יוכלו ליישם אותה שם. אז הנה, יש גם פינה ישראלית.

[בין השאר הוקם מרכז אינטרנטי לתרומות בשם Dar una mano a Ecuador שבו יכול כל אדם בעולם לתרום ולסייע]

טל רשף תרבויות ועסקים

טל רשף

טל רשף הוא מומחה להבנה עסקית, כלכלית ובינתרבותית של מדינות העולם, הוא מייעץ ומלווה חברות לפעילות מביאת תוצאות מול שווקים מתעוררים בסחר הגלובלי ומרצה בנושאי עסקים, כלכלה, תרבויות והיסטוריה.
054-4606270 * Tal@intelectual.co.il * https://intelectual.co.il

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוני קובה בננות אופניים

לאן מועדות פניה של קובה?

לאן מועדות פניה של קובה? במשך שנים הייתה קובה בבחינת אצבע בעין של ארה"ב ואולי בכלל של מדינות המערב. שם, מדרום לפלורידה, במרחק של 145

חויאר מיליי הנשיא הנבחר של ארגנטינה

מה ניתן לצפות מהנשיא החדש של ארגנטינה?

קוראים לו חויאר מיליי (Javier Milei) והוא נבחר השבוע לנשיאות ארגנטינה. הוא מוגדר על ידי רבים כליברטריאני ומגדיר עצמו כאנרכו קפיטליסט. התומכים שלו מבטיחים כי

צ'נגדו סין אנשים אוכלוסיה

כמה תושבים יש למעשה בסין?

מחקרים מגלים כי בסין הרבה פחות תושבים ממה שבנתוני הרשויות. האם יתכן שהרשויות בסין מנפחות את גודל האוכלוסיה? ואם כן, לשם מה, ולא פחות חשוב:

ברזיל לואיז אינסיו דה סילבה נשיא

מה ניתן לצפות מנשיא ברזיל הנבחר?

הביטו באיש הזה המוביל בתמונה עצרת בחירות בסאו פאולו. קוראים לו לואיז אינסיו דה סילבה, או בקיצור "לולה". הוא בן 77, פוליטיקאי ותיק, כבר כיהן